H2Booster

Vrije Radicalen en Antioxidanten

Wat zijn Vrije Radicalen?

Vrije Radicalen zijn moleculen die één of meerdere elektronen missen, waardoor zij instabiel worden. Dit proberen zij op te heffen door elektronen van andere moleculen (in celweefsel bijv.) af te vangen. Hierdoor worden dié moleculen radicaal en zo kan het een kettingreactie van elektronen diefstal ontketenen. Daardoor kunnen cellen anders of minder goed gaan functioneren.

Vrije Radicalen kunnen ontstaan door dissimilatie en door chronische stress. Bij acute dreiging komen stresshormonen vrij, maar als dat proces geactiveerd blijft, kunnen deze hormonen Vrije Radicalen veroorzaken.
Dissimilatie is het verbrandingsproces van voedingsstoffen in de cellen met behulp van zuurstof. Dit vindt plaats in de mitochondria, waarbij koolhydraten, vetten en eiwitten worden omgezet in energie. Als afvalstoffen worden water (H₂O) en kooldioxide (CO₂), afgegeven. Ook in dit proces ontstaan soms vrije radicalen, wanneer het zuurstofmolecuul elektronen verliest. Voorbeelden hiervan zijn superoxide (O₂-), waterstof peroxide (H₂O₂), hydroxyl radicalen (OH) en enkelvoudig zuurstof. Dit noemt men Reactieve Zuurstof Metabolieten (Reactive Oxygen Species ofwel ROS).

Een deel van deze ROS moleculen wordt door het immuunsysteem gebruikt bij bestrijding van antigenen (de eiwitten op virussen, bacteriën en tumoren waarvoor antilichamen worden geproduceerd). Hierbij kan omringend eigen weefsel beschadigd raken.

Vrije Radicalen: een last en een zegen

Inmiddels is bekend dat Vrije Radicalen een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en dat ze aan de basis staan van vele ziekten, zoals kanker, reuma, allergieën, hartkwalen, hersenaandoeningen, etc.

Toch zouden we niet zonder Vrije Radicalen kunnen, omdat ze ons ook beschermen tegen indringers als virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. (Meer informatie hier en hier.)

Anti-oxidanten als verdediging tegen Vrije Radicalen

Vrije Radicalen zijn oxidanten, omdat zij cellen beschadigen d.m.v. oxidatie. Hun tegenhangers zijn dan ook de anti-oxidanten.
Dit zijn in de hedendaagse literatuur vooral vitamines, mineralen, enzymen of proteïnen die dit oxidatieproces tegengaan.
Waterstof werkt echter ook als antioxidant en zelfs een heel sterke.
Waterstof is echter nog relatief onbekend, aangezien dit in een lichaam met gezonde darmflora zelf wordt aangemaakt. Maar sinds 2007 wordt er, vooral in Azië, veel onderzoek gedaan naar de bijzondere eigenschappen van waterstof.

Oxidatieve Stress

In een gezond lichaam is er een balans tussen de Vrije Radicalen en Antioxidanten. Men spreekt van Oxidatieve Stress als deze balans verstoord is en de Vrije Radicalen de overhand krijgen. Feitelijk gezien heeft het lichaam dan een langdurig of chronisch tekort aan elektronen.
In deze toestand neemt de kans op allerlei aandoeningen toe, aangezien de Vrije Radicalen onvoldoende geneutraliseerd worden en dus de beschadiging van cellen en zelfs van DNA onverminderd doorgaat.
Men gaat er tegenwoordig van uit dat dit kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes en kanker, cataract (grijze staar), hartkwalen, Alzheimer, reumatische aandoeningen, allerlei ontstekingen, verminderd functioneren van het immuunsysteem, etc. Kortom: versnelde veroudering.

Ons hedendaagse eet- en leefpatroon draagt daar ook niet aan bij. Onze voeding is veelal met pesticiden bewerkt of genetisch gemodificeerd, we krijgen vaak te weinig vitamines binnen, we nuttigen alcohol en roken. De lucht die we inademen is vervuild, we staan constant bloot aan hoogfrequente elektromagnetische straling, we slikken synthetische medicijnen en velen leven onder constante stress door een te druk bestaan. Waterstof zoals geleverd door de H2Booster kan helpen die schade van vrije radicalen teniet te doen. Daarbij ontstaat water in het lichaam, en komt nuttige energie vrij waardoor het lichaam weer kan beginnen met natuurlijke herstelprocessen. Daarom denken we dat veel mensen baat kunnen hebben bij het gebruik van de H2Booster, en niet alleen mensen met aandoeningen, maar ook mensen die intensief sporten, of de nadelen van veroudering en vervuiling willen tegengaan. U kunt de H2Booster dan ook vinden in klinieken, en bij mensen thuis, maar ook in de sportschool en de schoonheidssalon!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?